پیامد های سیاسی و اجتماعی حاکمیت ازارقه در کرمان - نورمندی پور, محمدحسین; اسماعیلی, محبوبه; حسنی, میزرا محمد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
ازارقه یکی از فرق خوارج بودند که در سیستان و کرمان حکومتی بر پایه اعتقادات خوارج تشکیل دادند. تفاوت نگاه خوارج ازارقه از دین و حکومت باعث شد تا سبکی جدید از حکومت اسلامی جدا از پایه عصبیت عربی شکل گیرد و این نگاه باعث جذب مردم در نواحی تحت امرشان شد. سیاست مدارا با ادیان دیگر و فرق مذهبی اسلام از سوی ازارقه، بر خلاف سیاست خشنی که در ارتباط با طرفداران دین حکومتی خلافت داشتند، باعث همزیستی ادیانی چون زرتشتی و فرق کوچک مذهبی با خوارج گردید. این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی به دنبال بازشناسی پیامد‌های اجتماعی و سیاسی حکومت ازارقه در ناحیه کرمان و طی قرون اول و دوم هجری قمری می‌باشد. خوارج ازارقه که از مرکز خلافت دور بودند، کرمان را به مرکزی برای کنشگری و تبلیغ دگراندیشی خود تبدیل نمودند. ناهمطرازی مردم کرمان با خلافت و نیز مساعد بودن جغرافیای کرمان و سیستان با فضای مورد نیاز و مطلوب خوارج، باعث شد تحولات اجتماعی و سیاسی در ارتباط با کنش میان ایرانیان و دستگاه خلافت بوجود آید.