بررسی تاثیر برنامه‌های فرهنگی دانشگاه بر مشارکت‌سیاسی دانشجویان با نقش میانجی هوش‌سیاسی (مطالعه موردی دانشجویان دانشگاه اراک) - مرتضوی امامی زواره, سید علی; روحانی, حسین; محموداوغلی, رضا (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
یکی از ابعاد بسیار مهم توسعه ملی، توسعه و باروری فرهنگ حاکم بر جامعه است. مطالعه تاثیر برنامه‌های فرهنگی دانشگاه‌ها به عنوان زیرمجموعه نظام‌اموزش‌عالی در فرایند توسعه کشور از جمله راه‌کار قابل توجهی است که می‌توان توانمندی‌ها و کارکردهای فعالیت فرهنگی را شناخت. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه‌های فرهنگی دانشگاه برمشارکت سیاسی دانشجویان با نقش میانجی هوش سیاسی (مطالعه موردی دانشجویان دانشگاه اراک) انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نوع پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری تمامی دانشجویان دانشکده فنی‌و‌مهندسی به تعداد۲۳۴۰ نفر می‌باشد که از بین آنها با توجه به جدول مورگان ۱۸۱ نفر به عنوان نمونه آماری به روش غیرتصادفی از افراد دردسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌های استاندارد مشارکت‌سیاسی فرج‌زاده (۱۳۹۳)، هوش‌سیاسی فریز و همکاران (۲۰۰۵) و پرسشنامه محقق‌ساخته فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه می‌باشد. پایایی پرسشنامه‌های مشارکت‌سیاسی (88/0 α =)، برنامه‌های فرهنگی دانشگاه (87/0 α =)، هوش‌سیاسی (79/0 =α) با روش آلفای‌کرونباخ محاسبه و تایید شد و روایی محتوایی نیز با نظر اساتید و کارشناسان مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف، برای آزمون فرضیات تحقیق از روش همبستگی بر اساس مشاهده‌های پس رویدادی و با تحلیل‌رگرسیون گام به‌گام تحت نرم-افزار spss استفاده شده است. نتایج نشان داد برنامه‌های فرهنگی دانشگاه بر میزان مشارکت‌سیاسی دانشجویان دارای تاثیر معناداری نمی-باشد و الگوی رابطه آنها مستقیم نمی‌باشد (05/0P>) همچنین تاثیر برنامه‌های فرهنگی دانشگاه بر هوش‌سیاسی مشاهده نگردید (05/0P>) اما هوش‌سیاسی بر میزان مشارکت‌سیاسی به صورت معناداری تاثیر دارد (05/0P<) همچنین تایید شد که هوش‌سیاسی در ارتباط بین برنامه‌های فرهنگی دانشگاه و میزان مشارکت سیاسی دانشجویان نقش میانجی دارد (05/0P<). طبق نظر پاسخ دهندگان هوش‌سیاسی باعث افزایش مشارکت سیاسی دانشجویان می‌گردد اما برنامه‌های فرهنگی دانشگاه این توانایی را ندارد.