نقش شبکه‌های اجتماعی در آگاهی سیاسی و مشارکت سیاسی آنلاین (مورد مطالعه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز) - شفیانی, رامین; عامری گلستانی, حامد; محقق نیا, حامد; اکبر زاده, فریدون (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
این پژوهش با تمرکز بر مشارکت سیاسی، به‌دنبالِ سنجش و شناخت آن در نسبت با آگاهی سیاسی در فضای آنلاین است. مشارکت سیاسی آنلاین، یکی از مقولات مهمی است که با گسترش شبکه‌های اجتماعی جدید، مورد توجه قرار گرفته است و این پژوهش از نوع پیمایش توصیفی‌تحلیلی و از لحاظ هدف کاربردی است و به بررسی نقش شبکه‌های اجتماعی در آگاهی سیاسی و مشارکت سیاسی آنلاین دربین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز پرداخته است. حجم نمونه تعداد 380نفر است که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده‌اند. این پرسشنامه كه دارای 17سؤال است، ساخته شد. ضرایب پایایی این مقیاس به روش آلفای كرونباخ 77 درصد بود. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که فضای مجازی به میزان متوسط بر گرایش‌ها، رفتارها و مشارکت سیاسی افراد تأثیر دارد. همچنین افراد از فضای مجازی برای اطلاعات و اخبار سیاسی بیشترین استفاده و کمترین استفاده در تمایل افراد به شرکت در انتخابات شورای شهر است. بیشتر افراد اصلا تمایل به شرکت در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شورای شهر ندارند و اصلا از شبکه‌های اجتماعی برای اطلاعات و اخبار سیاسی استفاده نمی‌کنند. درباره شکل فعالیت سیاسی به‌صورت فعال یا منفعل، بیشتر افراد اصلاً تمایلی به مشارکت فعالانه سیاسی ندارند. این موضوع شاید نشان‌دهنده نوعی سرخوردگی از فعالیت سیاسی فعالانه و درگیر شدنِ مستقیم در این نوع فعالیت‌ها نیز هست. همچنین تمایل به مشارکت سیاسی مسالمت‌آمیز بیش از غیرمسالمت‌آمیز است. همچنین اکثر افراد بر این باورند که شبکه‌های اجتماعی به‌میزان خیلی زیاد زمینه را برای تبادل اطلاعات و بحث سیاسی، آزادی بیان و ارتباطات سیاسی شهروندان فراهم می‌کند.