بررسی جایگاه ديپلماسي فرهنگي جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه سازه انگاری - جمشیدزاده, امین اله; پریزاد, رضا; امینی, علی رضا (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
یکی از مهم‌ترین سازوکارها و ابزار تأمین هدف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تدوین و اجرای دیپلماسی فرهنگی کارآمد است. اهمیت این امر برآمده از جایگاه دیپلماسی فرهنگی برای برقراری ارتباط با نخبگان و عامه جامعه است. در جمهوری اسلامی ایران نیز طی سالیان اخیر موضوع اهمیت و توسعه دیپلماسی فرهنگی به صورت فزاینده مورد توجه سیاست‌گذاران، مسیولان و کارگزاران و مجامع علمی کشور قرار داشته است. ارزش‌ها و فرهنگ انقلاب اسلامی با ویژگی‌های جهان شمولی همچون عدالت خواهی، آزادی خواهی استقلال طلبی، استکبار و ظلم ستیزی دفاع از مظلومان و مستضعفان و از طریق ابزارهای مختلف دیپلماسی فرهنگی مانند دیپلماسی رسانه‌ای علمی آموزشی هنری گردشگری مذهبی و زبانی و با استفاده از ظرفیت سازمان‌ها ارگان‌ها و نهادهای مختلف متولی امر فرهنگ و بهره مندی از نیروی انسانی کارآمده در صدد ایجاد نظم‌ترین می‌باشد. در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخگویی این سوال می‌باشیم که جایگاه دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بر اساس نظریه سازه انگاری به چه صورتی است؟ یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که بر اساس نظریه سازه انگاری سطوح مختلف تهدید در مقابله با شکل‌بندی‌های ساختاری جمهوری اسلامی ایران به وجود آمده و در نتیجه، زمینه‌های لازم برای تولید گفتمان امنیت ملی براساس شاخص‌های نرم‌افزاری را فراهم نموده است.