بررسی نقش و تاثیر بهره گیری از تکنولوژی آموزشی در آموزش مبانی مردم سالاری (با رویکرد حقوق بشری) - بخردی نسب, هادی; شاهی, محمد شریف; توسلی نائینی, منوچهر; احمدی, سید محمدصاد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
در دنیای امروز، تغییرات ناشی از فناوری‌های جدید تاثیر به سزایی بر روند زندگی انسان‌ها و فرایند یادگیری دانش آموزان داشته و با روش‌های سنتی آموزش به طور جدی به مقابله برخواسته است. چند دهه‌ای بیش نیست که اصطلاح تکنولوژی آموزشی جایی برای خود در فرهنگ تعلیم و تربیت جهان اختصاص داده است. تکنولوژى آموزشی، طراحی، اجرا و ارزشیابی نظام‌مند تمامی فرآیند یادگیری و آموزشی بر اساس هدف‌های مشخص و نتایج تحقیقات، در زمینه‌های یادگیری انسانی، ارتباط و همچنین به‎کار گرفتن مجموعه‌ای از منابع انسانی و غیر انسانی به‌منظور ایجاد آموزش مؤثرتر است. به این ترتیب، ما با مطالعه و عمل اخلاقی از طریق ایجاد، کاربرد و مدیریت منابع و فرایندهای فناورانهٔ مناسب به منظور تسهیل یادگیری و بهسازی عملکرد مواجه هستیم. در ارتباط با همین موضوع، اصل مساله آموزش از منظر علوم اجتماعی، مساله‌ای به غایت قابل توجه است. مساله‌ای که در رویکرد حقوقی و به ویژه حقوق بشری، به مثابه یک حق جهانی عرض اندام می‌کند.به عنوان یک حق بشری، تحصیل (آموزش) حقی جهانی برای بشر است. این حق، همچنین وسیله‌ای برای دست یافتن به سایر حقوق بشر و ابزار قدرت بخش اجتماعی و اقتصادی است. اصل مساله آموزش از یک سو و محتوای آموزشی از سوی دیگر، موضوعات قابل توجه نظام‌های آموزشی دنیا هستند که در کنار ابزارها و متدهای آموزش، روی هم رفته در آماده سازی نسل‌های بشر برای پذیرش فرهنگ جهانی و بومی تلاش می‌کنند. با پذیرش حق بر آموزش و تاکید بر جامعه پذیری، تکلیف حکومت‌های دموکرات تعبیه آموزه‌های دموکراسی و حقوق به نسل‌های جدید است. در حقیقت، اصول و رسوم دموکراتیک باید آموزش داده شوند تا مردم از امكانات و مسوولیت هایشان به عنوان شهروندان آزاد آگاه شوند و قدر آن‌ها را بدانند.آموزش دموکراسی به یادگیری سنتی دانش منحصر نمی‌شود، بلکه باید آن را از راه‌های دیگری نیز ترویج کرد. امروزه اصطلاح «تکنولوژی آموزشی» مفهومی مترقی و تکامل یافته را به همراه دارد و زمینه بهره گیری از آن صرفا به کاربرد مواد و وسایل آموزشی خلاصه نمی‌شود؛ بلکه مفهومی وسیعتر و جدیدتر به همراه دارد. امروزه برای شفاف کردن امور آموزش، متنوع کردن وسایل فرآیند تدریس و روشن کردن مطالب درسی، استفاده از وسایل کمک آموزشی توسط معلمان، امری اجتناب ناپذیر است.