بررسی تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر تصویر بین‌المللی ایران و نحوه استفاده از آن‌ها برای تقویت قدرت نرم - حنفی مهریار (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
ظهور رسانه‌های اجتماعی نقش بی‌بدیلی در شکل‌دهی افکار عمومی، فرهنگ‌سازی و تأثیرگذاری بر روابط بین‌الملل ایفا کرده است. این ابزارها به واسطه دسترسی گسترده، قدرت اقناعی و توانایی بازتاب واقعیت‌های اجتماعی به‌صورت همزمان، امکان برجسته‌سازی قدرت نرم کشورها را فراهم کرده‌اند. هدف این پژوهش، بررسی تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر تصویر بین‌المللی ایران و تبیین نقش قدرت نرم در ارتقاء جایگاه ایران در سطح جهانی است. این تحقیق از نوع کمی بوده و از روش پیمایشی استفاده کرده است. جامعه آماری شامل 190 نفر از کارشناسان و متخصصان ارتباطات و علوم سیاسی دانشگاه‌های تهران و شهید بهشتی و همچنین دانشکده روابط بین‌الملل وزارت امور خارجه بوده که بر اساس جدول مورگان، نمونه‌ای 44 نفری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق‌ساخته بوده که روایی آن توسط متخصصان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (78/0) تأیید شده است. یافتهها نشان داد که بین قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران و تأثیر آن در شبکه‌های اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (ضریب همبستگی 815/0). همچنین، قدرت نرم با مؤلفه‌هایی نظیر آگاهی‌بخشی (758/0)، برجسته‌سازی (655/0)، بیان عقیده (585/0) و ایجاد همبستگی ملی و فراملی (805/0) رابطه مستقیم و قوی داشته است. نتایج نشان داد با تقویت قدرت نرم در رسانه‌های اجتماعی، امکان افزایش آگاهی عمومی، تقویت همبستگی ملی و فراملی و مقابله با روایت‌های مغرضانه فراهم می‌شود. از این رو، سیاست‌گذاری در این حوزه می‌تواند به تقویت موقعیت بین‌المللی ایران منجر شود.