اعتبارسنجی الگوی نقاط قوت، ضعف، چالش‌ها و فرصت‌های متاورس در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران - خداخواه امیر; رادفر مجید; رشاد معصومه (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
متاورس به عنوان تکنولوژی جدید در دنیای دیجیتال بزودی زندگی بشر را دگرگون خواهد کرد، به گونه‌ای که می‌توان ورود به متاورس را ورود انسان به عصر جدید خواند. این ابزار می‌تواند همچون سایر ابزارهای ارتباطی سبب تحولات اجتماعی و حتی باورها و ارزش‌ها شود؛ بر این اساس، پژوهش حاضر به تحلیل جامعه شناختی فرصت‌ها و تهدیدهای متاورس در توسعه اقتصادی اجتماعی ایران می‌پردازد. این پژوهش از بُعد هدف؛ یک پژوهش کاربردی است. پس از شناسایی و استخراج نقاط قوت و ضعف و چالش‌ها و فرصت‌های متاورس در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران، به جهت طراحی الگو و اطمینان از صحت و مناسبت مدل طراحی شده برای نقاط قوت و ضعف و چالش‌ها و فرصت‌های متاورس در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران، یک مطالعه کمّی انجام شده است. بدین منظور الگوی نقاط قوت و ضعف و چالش‌ها و فرصت‌های متاورس در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران، با استفاده از تحلیل عاملی مورد مطالعه قرار گرفته تا بر اساس نتایج به دست آمده مولفه‌های نقاط قوت و ضعف و چالش‌ها و فرصت‌های متاورس در زمینه توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران مورد تایید قرار گرفت. در این راستا تعیین پروتکلها و استانداردهای تعاملی و تبیین ابعاد حقوقی این فضا و محتواهای تولید شده در آن و تقویت حکمرانی در این قلمرو از مهم‌‌ترین کارهای پیش روی سیاستگذاران و قانونگذاران بوده و بر این اساس تامین امنیت سایبری و حریم خصوصی، شناسایی ریسکهای احتمالی در متاورس، تقویت حاکمیت با توازن امنیت و آزادی در متاورس و آگاه سازی و آموزش مردم توسط رسانه‌ها جهت استفاده صحیح کاربران از متاورس ضروری خواهد بود.