اثرات رقابت چین با آمریکا در خلیج فارس بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران - نظری مهین; شفیعی نوذر; واعظ نفیسه (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
ظهور چین و افول تدریجی هژمون آمریکا می‌رود تا خط بندی‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی خلیج فارس را درآینده‌ای نچندان دور دستخوش چالشی جدی کند. نگاه ویژه و ابزاری پکن به منطقه خلیج فارس و لزوم تداوم عرضه پایدار انرژی باعث پدید آمدن شبکه‌ای وسیع از پیوندهای اقتصادی و تجاری بین چین و بازیگران مطرح این منطقه شده است. در این راستا نوشتار حاضر در پی پاسخ به این سوال است که سیاست خارجی چین و آمریکا در خلیج فارس چه تأثیری برامنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دارد؟ جواب این پرسش درغالب این فرضیه پاسخ داده شده است که چشم اندازکاهشی حضور آمریکا در خلیج فارس و گسترش نفوذ چین به عنوان متحد اساسی تهران دراین منطقه می‌تواند با تعدیل توازن قوا به نفع این کشور بر ارتقای امنیت ملی تهران تاثیر گذار باشد. در ادامه و با برسی شاخص‌های روابط ایران و چین نتاج بدست آمده حاکی از رد فرضیه فوق می‌باشد. چرا که چین به جای به چالش کشیدن نظم حاکم، در راستای حفظ وضعیت موجود گام برداشته است. روابط بسیار نزدیک تجاری و تسلیحاتی پکن و متحدان سنتی ایالات متحده در منطقه خلیج فارس از عوامل بحث برانگیز و واگرا در روابط این کشور با تهران بوده است. شاید تفاوت قابل توجهی بین رویکرد چین و آمریکا در منطقه خلیج فارس وجود داشته است. اما تا به اینجا منافع هر دو کشور تا حد زیادی با هم سازگار بوده، هردو خواهان منطقه‌ای با ثبات و عاری از تنش بوده‌اند.