گورکانیان و تسامح و تساهل در هند - فتحی کوروش; رحمانی میرزا آقا ایرج; مهدیخانی سروجهانی سید حسن (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
گورکانیان هند یکی از سلسله‌های بزرگ جهان اسلام بوده که تداوم فرهنگ و تمدن اسلامی را در جهان اسلام امکان پذیر ساخت و عملاً یکی از نقاط اوج این تمدن باشکوه را در تلفیق با دست آوردهای فرهنگ هندی و ایرانی پدید آورد. حکومت گورکانیان هند یکی از مهمترین امپراطوری¬های تاریخ جهان اسلام می‌باشد که در سال 1526 میلادی توسط ظهیرالدین محمدبابر در شبه قاره هند با تنوع قومی و فرهنگی متفاوت از اسلام قدرت را به دست گرفته و یکی از درخشانترین تمدن‌های اسلامی را رقم زدند. مساله اصلی این پژوهش بررسی نقش وجایگاه تسامح و تساهل در اقتدار وشکوه جکومت گورکاینان است. درواقع نگارنده سعی می‌کند به زمینه‌های قدرتیابی وگسترش تمدن اسلامی در هند با تاکید بر تساهل و تسامح گور کاینان با دیگر مذاهبو ادیان بپردازدو ادیان ومذاهب هم عصر گورکاینان وساکن در هند را برشمارد.تساهل و تسامح به مفهوم مدارا، همزیستی مسالمت¬آمیز و تحمّل عقاید و رفتار مخالف، از آموزه-های ادیان وحیانی از جمله اسلام می¬باشد. گورکانیان هند با پیش گرفتن تسامح مذهبی و اعتدال سیاسی پایه‌های امپراطوری آینده خود را مستحکم گردانید. به کار گیری چنین رفتاری در جامعه‌ای است که گروه‌ها و احزاب اجتماعی مختلف در کنار یکدیگر با عقاید و افکار متفاوت و رسوم و سنت‌های گوناگون زندگی می‌کنندبرای حفظ وحدت بسیار مهم است. نگارنده در این پژوهش سعی دارد با روش پژوهش توصیفی – تحلیلی به مسایل فوق الذکر بپردازد.