امکان یا امتناع نظریه دولت، طرح واره دولت لیبرال، در اندیشه سیاسی نصر حامد ابوزید - فقیه نصیری عابدین; دیلم صالحی بهروز; اسلامی سعید (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
اندیشه سیاسی ابوزید بر سکولاریسم و اومانیسم بنا شده است.او حکومت را امری زمینی، غیر دینی و غیر قابل تقدیس می‌داند از نگاه او نظام دموکراسی بهترین نظام در گفتمان فعلی است چرا که منافع اکثریت در آن رعایت شده است.او می‌گوید، اصل اندیشه شورا در قرآن، قابلیت حرکت در مسیر دموکراسی را دارد. لازم به گفتن است که در رابطه با منشأ پیدایش دولت، نظریاتی مطرح شده است که مهمترین آن‌ها: الهی بودن، بر مبنای زور قرار داشتن، بر اساس ژنتیک واقع شدن، بر طبیعت انسان استقرار یافتن و همچنین بر اساس قرارداد اجتماعی پدیدار شدن است. اکنون سوال این است که، آیا ابوزید نظریه‌ای روشمند در مورد دولت دارد؟ فرضیه ما این است که در اندیشه سیاسی ابوزید نظریه دولت، تنهابه صورت طرح واره دولت لیبرال مطرح شده است.