کاوشی در فهم پدیده کودک همسری مددجویان تحت پوشش کمیته امداد لرستان - تاج بخش غلامرضا; ندری بهناز (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
ازدواج زودهنگام یا کودک همسری به یکی از مسائل پیچیده و مهم در جوامع حال حاضر تبدیل شده است که تأثیرات گسترده‌ای بر زندگی افراد و جوامع دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته زنان در کودک همسری در شهرستان‌های کوهدشت و الیگودرز لرستان انجام شد. روش این پژوهش از نوع کیفی و تکنیک پدیدارشناسی است. به وسیله نمونه‌گیری هدفمند با 15 زن کودک همسر در شهرستان‌های کوهدشت و الیگودرز مصاحبه‌های عمیق انجام شد. تجزیه و تحلیل مصاحبه‌ها نشان داد که پاسخ گویان کودک همسری را برحسب تعاریف مبتنی بر حداقل سن تعیین شده توسط قانون, مهارت‌های زندگی و بلوغ جنسی و فکری تعریف کرده اند. بیشتر کودکان همسر حق انتخابی در گزینش این سبک از ازدواج نداشته اند و فقر اقتصادی، فشار فرهنگی، پذیرش اجتماعی؛ ویژگی‌های شخصیت و منش خانوادگی از علت‌های اصلی کودک همسری است و کودک همسران این نوع ازدواج را در نظام معنای دهنی خود دارای ماهیتی فرسایشی، ناخوشایند و نسبی(مثبت و منفی برحسب تاثیرات و علل آن) می‌دانند. بررسی پدیده کودک همسری و ازدواج زودهنگام نیازمند توجه همه جانبه به مجموعه‌ای از عوامل زمینه ساز و پیامدها و تاثیرات آن است تا تصویر کامل‌تری از این پدیده به دست آید و بتوان آسیب‌های آن را به حداقل رساند.