نقش دولت پهلوی دوم در ایجاد و ارتقاء صنعت توریسم در خلیج فارس - زندیه حسن; عزیزی مائده (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
صنعت گردشگری به شکل نوین و امروزی آن، برای نخستین بار، در دوران پهلوی در ایران پدیدار شد. ابتدا در سال 1314ش ادارهای تحت عنوان "ادارۀ سیاحان خارجی و تبلیغات "ایجاد شد که فعالیتهای آن به چاپ نشریات و کتابچههای راهنمای گردشگری محدود میشد. رشد و توسعۀ این صنعت در راستای ایجاد "سازمان جلب سیاحان" در سال 1345ش و تشکیل "وزارت اطلاعات و جهانگردی" در سال 1353ش محقق شد. یکی از مقاصدی که همواره برای گردشگران مورد توجه و جذاب بوده است، بنادر و جزایر جنوب ایران میباشد. این اماکن با دارا بودن جاذبههای تاریخی، زیستمحیطی و فرهنگی گوناگون، همواره گردشگران را به سوی خود فرامیخوانند. در میان این مناطق جزیرۀ کیش با دارا بودن ویژگیهایی همچون آب و هوای مطلوب و طبیعت زیبا، اماکن تاریخی و آثار باستانی و نیز گونههای گیاهی و جانوری کمیاب به عنوان یکی از جزایر مورد توجه در امر گردشگری جنوب ایران در دوران پهلوی دوم مورد توجه ویژه قرار گرفت. در پژوهش حاضر تلاش شده تا بر اساس منابع همچون کتب خاطرات رجال پهلوی و اسناد موجود و با روش توصیفی-تحلیلی به پرسش چگونگی رشد و توسعۀ صنعت گردشگری در بنادر و جزایر ایرانی خلیجفارس در دوران پهلوی دوم و به خصوص جزیرۀ کیش که در این دوران به جزیرهای توریستی-بینالمللی تبدیل گردید، پاسخ داده شود.